13 Φεβ 2014

"A rose for love and a book forever"

ή ο Άγιος Βαλεντίνος της Βαρκελώνης

   Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμα για να γιορτάσουν τον έρωτα. Στην Καταλονία, η ανταλλαγή δώρων για τους enamorados γίνεται παραδοσιακά στις 23 Απριλίου, στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Από τα μεσαιωνικά ακόμα χρόνια συνηθιζόταν σαν δώρο τα τριαντάφυλλα τη συγκεκριμένη μέρα, ένας δαιμόνιος βιβλιοπώλης όμως σκέφτηκε το 1923 να τη συνδέσει και με το βιβλίο, ως κοινή επέτειο για το θάνατο των Μιγκέλ Θερβάντες και Ουίλιαμ Σαίξπηρ στις 23 Απριλίου του 1616. Η νέα πρακτική καθιερώθηκε και η παράδοση προσαρμόστηκε. Από τότε οι γυναίκες συνέχισαν να δέχονται τριαντάφυλλα ως δώρο, αλλά προς τους άντρες το δώρο που θα συμβόλιζε την αγάπη έμελλε να γίνει το βιβλίο.
Η  παράδοση έχει διατηρηθεί ως τις μέρες μας ελαφρά προσαρμοσμένη, αφού πλέον δεν έχει τόση σημασία ποιος θα δωρίσει σε ποιον το βιβλίο ή το τριαντάφυλλο. Επίσης αποδέκτες δεν είναι πλέον μόνο η ανά την Βαρκελώνη ερωτευμένοι αλλά και αγαπημένα πρόσωπα, ακόμα και συνάδελφοι. Το μότο της ημέρας είναι: 

"Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη και ένα βιβλίο για πάντα". 


Η διάσημη πολυσύχναστη La Rambla την ημέρα του Αγίου Γεωργίου (αλλιώς El dia de la Rosa ή El dia del Libre) σφύζει από κίνηση, με επιβλητική την παρουσία τόσο των ανθοπωλών όσο και των πάγκων με βιβλία.


   


Όπως και σε πολλές χώρες την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, συγκεκριμένοι εμπορικοί κλάδοι ευνοούνται ιδιαιτέρως. Δεν είναι όμως ωραία που στη Βαρκελώνη, μαζί με τέσσερα εκατομμύρια τριαντάφυλλα που πωλούνται, αλλάζουν χέρια και 800.000 βιβλία;Η χρήσιμη πληροφορία της ημέρας:
Η Καταλονία εξήγαγε την παράδοση ανταλλαγής τριαντάφυλλων-βιβλίων στον υπόλοιπο κόσμο και από το 1995 η UNESCO κήρυξε την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Πληροφορίες, χρονολογίες και αριθμοί αντλήθηκαν από τη λατρεμένη Wikipedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου